Az egészséges táplálkozással kapcsolatban kitérek egy kicsit az iskolai étkeztetésre is, hogy lássuk, az adott ételek mennyi fontos tápanyagot tartalmaznak egy fejlődő szervezet számára.

Hogy lássuk, miről is van szó, bemutatnék egy heti étlapot, amit a tanulók kapnak a menzán akkor, ha egész napra be vannak fizetve.

Persze a megengedett keretből ki kell jönni, ezért is használják a legolcsóbb (leghitványabb) alapanyagokat az ételek elkészítéséhez. De melyik szülő nem adna ki kicsit több pénzt arra, hogy gyermeke egészségesebb ételeket ehessen?

És mennyi kidobott pénzről van szó, amikor a gyermek meg se eszi a menzai ételt, és a tízóraiját ,uzsonnáját is inkább odaadja egy barátjának, mert nem hajlandó megenni?

Hiába az olcsó étkeztetés, ha a gyerek nem eszi meg...

undefined

 

Na, de kezdjük is el alaposan átnézni, mit is esznek a tanulók havi kb. 12 000 ft-ért:

 Hétfő

  • Tízórai
    • Tej - Fontos kalcium forrás, vannak benne egyéb vitaminok is. Van, aki nagyon szereti, mégis rengeteg marad meg belőle. A legtöbb gyerek elutasító a tejjel szemben, ami nem is nagy baj, hiszen a mai tejek nem ugyanazok, mint régen. Sok szakértő állítja, hogy a tejre egy bizonyos kor fölött már egyáltalán nincsen szükség. Sokan érzékenyek a tej egyik összetevéjére, a laktózra is.
    • Kárpáti felvágott - Gondolhatnánk, hogy hústartalma miatt kell a szervezetnek. A hús fontos is, viszont ezekben az olcsó felvágottakban nem sok színhúst találunk. Ezek az élelmiszerek tele vannak az állat feldolgozása során megmaradt hulladékkal, a feldolgozó üzemekben a ledarált cafatokat egy anyaggal "ragasztják" össze, hogy szép hengereket formázzanak belőle, amit gusztusosan felszeletelhetünk. Viszont a kevés hústartalom miatt ezek az élelmiszerek nem tartalmaznak valami sok fehérjét, hozzáadott cukrot viszont annál inkább. Mégis legyen valami íze ennek az összekutyult valaminek...
    • Delma - Számos vita folyik arról, hogy mi egészségesebb, a margarin, vagy a vaj. Pár éve még bőszen reklámozták a margarinokat, mindenféle egészséges szlogennel, mégis kiderült, hogy a növényi zsír, amiből készül, többet árt, mint használ. De az élelmiszeripar kitalálta, hogy adjunk hozzá vitaminokat, akkor majd megveszik az emberek. Nos, akkor már maradjunk inkább az állati eredetű vajnál. Sok gyerek egyébként nem szereti a margarint, így a vastagon megkent zsemlét sok esetben meg sem eszik.
    • Félbarna kenyér - De ez a kenyér mitől barna? Hát persze, hogy a színezéktől. Ugyanolyan, mint a fehér lisztből készült, csak adnak hozzá még ezt-azt, hogy azt higgyük, egészségesebb. De csak a vércukrot emeli meg, fáradtságot okozva. Egy-két óra múlva a gyerek pedig újra farkaséhes lesz.
    • Retek - Végre egy kis vitaminbomba. A gyerekek többsége mégsem eszi meg. Olyat is tapasztaltam már, hogy az egyik elsős tanuló nem is tudta, hogy milyen íze van.
  • Ebéd
    • Karfiol leves - A karfiol tele van C, B és K- vitaminnal. Mindegyik nélkülezhetetlen az egészséges immunrendszer, az idegsejtek megfelelő működéséhez, a vér alvadási képességéhez. Erősíti a csontokat a benne található D- és C- vitamin, a K vitamin pedig segíti a sejtnövekedést, termelést és segíti a fehérjét beépülni a csontokba. A gyerekek többsége sajnos nem eszi meg a karfiollevest, de nem is nagyon számít, ugyanis a menzai karfiollevesben sajnos alig található pár szem apró karfioldarabka.
    • Hentes tokány - Teljesen rendben van, a benne található fehérje és vas segít elűzni a fáradtságot, energiát ad. Persze ha nem a mócsingos húsról van szó, amit kiköpnek a gyerekek.
    • Köles - Remek szénhidrátforrás ez a gluténmentes gabona. Energiát ad a délutáni tanuláshoz, az udvari futkározáshoz. Rengeteg B- vitamin, magnézium van benne, ami szintén segít leküzdeni a fáradtságot. Ezen kívül vasat, káliumot, mangánt, fluort, nátriumot is tartalmaz. Szerencsére a gyerekek közül sokan szeretik.
    • Körte - Kiváló nassolni való ez az édes, zamatos gyümölcs, már ha nem olyan kemény, hogy a fogatlan kis elsős ne tudjon belerágni. A, B1- és C- vitamint tartalmaz főként. Az A vitamin nélkülözhetetlen az egészséges látás szerepében.
  • Uzsonna
    • Túrós táska - Felesleges, üres kalória. A túró még tartalmaz is egészséges összetevőket, mint pl. a fehérje, de annyira megcukrozzák ezt az amúgy is rengeteg szénhidrát tartalmú, fehér lisztből készült ételt, hogy egészségesnek éppenséggel nem lehetne nevezni. A cukor felpumpálja a vércukrot, amitől az arra érzékeny gyerekek hiperaktívak lesznek, majd a kis idő múlva lezuhanó vércukortól elálmosodnak, nem bírnak figyelni és újra éhség fogja gyötörni őket. Erre semmi szüksége egy fejlődő szervezetnek. De persze kivétel nélkül megeszi minden lurkó, mert édes.
    • Alma - Tele van vitaminnal, laktató is, lédús is, mégis, mikor kínálom, mintha valami undorító étel lenne, úgy ellenkeznek vele szemben. Még haza se akarják vinni...

                                            Allergének: tej, glutén

Kedd

  • Tízórai
    • Kakaó - A helyzet ugyanaz, mint a tejnél, csak a kakaóhoz még egy kis cukrot is bevisznek a szervezetükbe a gyerekek. Bár a kakaót se nagyon isszák meg.
    • Sajtos párizsi - A véleményem ugyanaz, mint a hétfői felvágottnál. A párizsi az egyik legolcsóbb kenyérre való, bár az íze finom, a gyerekek szeretik.
    • Teljes kiőrlésű kifli - A teljes kiőrlésű kifli se a legjobb, mert ugyanúgy van benne fehérliszt is, csak kevernek hozzá némi teljes kiőrlésűt is, hogy egészségesebbnek tűnjön. Pedig a hozzáadott cukor miatt egyáltalán nem az.
  • Ebéd
    • Paraj főzelék - Kitűnő étel, rengeteg vas, folsav, valamint C-vitamin tartalma miatt.
    • 1/2 burgonya - Itt a kérdésem az, hogy miért pont a burgonyán kell spórolni? Sokkal egészségesebb szénhidrát, mint az ischler, vannak benne vitaminok, laktat és a gyerekek is szeretik.
    • Vagdalt - Fehérjetartalma miatt teljesen rendben van.
    • Ischler - Üres kalória, szénhidrát és cukorbomba. Szemét. Szükségtelen étel. A fele gyerek érintetlenül viszi vissza a tálcán, hiába mondjuk nekik, hogy vigyék haza, valaki megeszi... csak hessegetnek a kezükkel. Aki meg megeszi, kómás lesz utána.
  • Uzsonna
    • Gyümölcs joghurt - Azt gondolnánk, milyen egészséges. Csak hogy a gyártók telerakják hozzáadott cukorral. Az egyik legegészségtelenebb étel. Gyümölcsöt nem sokat látott... Nem hiába mondják, a gyümölcsjoghurt a desszert kategóriába számít bele.
    • Tea sütemény - Szintén üres kalória. Csupán szénhidrát és cukor, amire a szervezetnek semmi szüksége. Sehol egy kis fehérje, sehol egy kis vitamin. Haszontalan táplálék.

                                           Allergének: tej, glutén

Szerda

  • Tízórai
    • Tej - lásd. előző napok
    • Turista felvágott - lásd. előző napok
    • Fehér kenyér - A gyerekek szívesen megeszik, de a vércukor-ingadozás miatt, az ebédet már alig bírják kivárni. Üres szénhidrát, bár igaz, található benne egy kis B- vitamin, de a mennyiség elenyésző egy teljes kiőrlésű változathoz képest.
    • Vaj - Egészségesebb, mint a margarin, de néha túl sok kerül belőle a kenyérre.
    • Zöld paprika - Nagyon egészséges, tele van C-vitaminnal. A gyerekek fele messziről elkerüli, de szerencsére van olyan, aki szívesen megeszi.
  • Ebéd
    • Palóc leves - A benne található zöldségek (bab, burgonya, hagyma), hús miatt egészséges étel. De sajnos sok kisgyerek rá se rakná a tálcájára, bele se kóstol. Véleményem szerint, soha nem is kóstolták.
    • Mákos tészta - Megint csak egy olyan étel, ami gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, gazdagon megszórják a mákot cukorral, így nem éppen egy egészséges finomság. Ráadásul, ha a gyerek kihagyja a levest, már két órakor éhes lesz. Pedig a mák nagyon jó vasforrás. De a sok szénhidrát és cukor miatt így már nem egészséges formájában lesz jelen.
    • Banán - Kiváló fehérje forrás, rengeteg benne az A, C és K-vitamin. Segít a görcsök megszüntetésében, jó szénhidrát forrás, energiát ad.
  • Uzsonna
    • Körözött túró - jó fehérje forrás, a fűszerek hasznosak az egészséges táplálkozás szempontjából. Viszont a gyerekek fele nem szereti.
    • Korpás kifli - A benne található korpa lassítja a szénhidrát felszívódását, így nem okoz hirtelen vércukor-esést. Rozstartalma segíti az emésztést. Szerencsére a gyerekek szívesen fogyasztják.

                                                          Allergének: tej, glutén

Csütörtök

  • Tízórai
    • Kakaó - lásd. előző napok
    • Briós - Semmit nem érő étel: magas szénhidrát- és cukortartalom. Tápanyag 0. Hiába az édes, finom, cukros étel, a gyerekek többsége nem eszi meg - szerencsére.
  • Ebéd
    • Zöldség leves - Ha sok benne a zöldség, nagyon egészséges, de sajnos a menzán néhány répadarabon kívül nincs benne semmi hasznos tápanyag. A tészta pedig csak ront a helyzeten.
    • Lecsós sertés szelet - Finom és egészséges. A natúr hús biztosítja a fehérjebevitelt,, a paprikában és a paradicsomban rengeteg vitamin és nyomelem van. Sok gyerek viszont nem kéri hozzá a lecsós öntetet.
    • Rizs - A rizs gyors energiához juttat, bár jobb lenne a barna rizs magasabb fehérje- és B- vitamin tartalma miatt. Viszont a fehér változatot előbb megeszik a gyerekek.
    • Savanyúság - Magas vitamintartalma miatt jó lehet, de sok változatba sajnos cukor is kerül.
  • Uzsonna
    • Sertésmájkrém - Vastartalma miatt jó kiegészítője egy uzsonnának.
    • Kifli - Üres kalória. Zöldség hiányában nem jó választás.

                                                           Allergének: tej, glutén

 Péntek

  • Tízórai
    • Tea - Jó napindító lehet, ha nem raknának bele több kanál cukrot, amitől a gyerek csak éhesebb lesz.
    • Gépsonka - A felvágottak közül a legjobb választás.
    • Többmagvas rúd - A magok fontos ásványi anyagokhoz juttatják a szervezetet (cink, magnézium), jobban eltelítenek, hosszabban tartó jóllakottság-érzetet biztosítanak.
    • Vaj - lásd. előző napok.
    • Uborka - Hasznos vitamin- és ásványi anyag forrás, emellett rengeteg benne a víz, vízhajtó hatással rendelkezik.
  • Ebéd
    • Vágott borsó főzelék - Kiváló főétel, tele vitaminokkal és rosttal. Sokan életükben nem ettek vágott borsót, ezért meg se kóstolják.
    • Fehér kenyér - Semmi szükség szénhidrátra a főzelék mellé. Enélkül is eltelítene mindenkit, és ha nem ennénk mellé kenyeret, még több egészségesebb főzelék jutna a bendőnkbe. A főzelékek önmagukban is jóllakottság- érzetet biztosítanának.
    • Füstölt, főtt comb - Nagyon jó fehérje forrás. Nincs rajta felesleges kalóriákban bővelkedő panír, így sokkal egészségesebb, mint a fasírozott, vagy a rántott társa.
    • Gyümölcs (kivi) - Rengeteg C-vitamin, ásványianyag és rost van benne, ami segíti az emésztést.
  • Uzsonna
    • Pizzás csiga - Üres kalória, semmi tápanyag. Éhesebb lesz tőle az ember, mint ha nem is evett volna semmit.
    • Mandarin - Jó rostforrás, tele vitaminnal. Sajnos a gyerek fele haza se akarja vinni, nem hogy megenni...

 

Ez a heti étlap még nem is volt olyan borzalmas, mint amilyenek szoktak lenni sokszor az ételek. Az előző heti menünél nálam az váltotta ki a legnagyobb felháborodást, amikor egy jó kis gulyásleves mellé 2! db lekváros buktát adtak egy gyereknek. Utána a tízórai pedig Bombi volt gyümölcslével. Ami inkább felel meg egy édességnek, mint egy tápláló uzsonnának.

A gyerekeknek rengeteg vitaminra és ásványi anyagra lenne szükségük ahhoz, hogy egészségesen fejlődhessenek, mind testileg, mind agyilag. Viszont ha tápanyagokban szegény, felesleges szénhidrátokkal tömjük csak őket, akkor előbb- utóbb hiányállapotok, betegségek lépnek fel. Immunrendszerük legyengül, testük elkezdi raktározni a zsírt, fiatal felnőttként krónikus beteggé válhatnak.

De azt gondolom, nekünk - felnőtteknek kéne tenni ez ellen. A gyerek nem nagyon tesz még különbséget egészséges és egészségtelen étel között. Ők aközött tesznek különbséget, hogy finom és nem finom. Viszont ha pici koruktól kezdve főként az édes rágcsálni valók teszik ki étrendjük nagy részét, a cukortól édesített mindenféle műkaják, akkor mit várunk tőlük? Akkor iskolás korukban már hiába mondjuk nekik, hogy mi egészséges és mi nem az, ha addig természetesnek vették az édes ízt.

Viszont az iskolában se szabadna eléjük tenni a csomagolt bombit, süteményeket, tábla! csokikat (az ebédhez)!

Néha - néha belefér, de minden nap? Nem szabadna minden nap üres kalóriákkal tömni a hasukat. Ha megkapják ezeket a finomságokat, akkor persze, hogy nem eszik meg a zöldségeket. Nem kéne választás elé állítanunk őket. Ha éhesek, úgyis megeszik a főzeléket, de ha mellette az uzsonnásdobozuk tele van finomságokkal, nem fogja megenni az ebédet, hiszen úgyis fenn várja a nasi, ami majd eltelíti egy időre.

Van olyan gyerek, aki még a kanalat se hajlandó beletenni a tányérba. Kár befizetni őket ebédre. Mert a kimért adag, utána megy a moslékba. Sajnos...

Szörnyű minden nap azt látni, hogy mennyi étel megy veszendőbe. De én azt tapasztalom, hogy a szülők erről nem is tudnak. Amiről nem tudnak, az pedig nem fáj. De én, és akik még iskolákban, óvodákban dolgozunk, nap, mint nap látjuk, mennyi ételt dobnak ki. 

Mennyi kidobott pénz...

És egészséges étel ide, vagy oda, a gyerekek többsége a cukros brióst sem eszi meg...

Mert ugye az étkezés megreformálásakor jött a szöveg, hogy a gyerekek nem fogják megenni a brokkolit.

Én meg azt mondom, aki éhes, az megeszi. Aki már pici korában megkóstolta és ízlett neki, az később is megeszi. De ha soha nem evett brokkolit valaki, az persze, hogy undorodni fog tőle.

Gyakran ott követjük el a hibát, hogy a gyermeknek egy éves korában már pufit, kekszet, kiflicsücsköt adunk a kezébe. A pici ezt szokja meg és ezután is így fog étkezni. Szokták azt mondani az anyukák, mert így legalább eszik valamit. Következetesnek kell lenni, ugyanis, ha egy gyerek éhes, először persze, hogy hisztizik, de ha nem kapja meg a semmirevaló kaját, egy idő után beletörődik, hogy azt egye, amit elé raknak. Ha kezdetektől fogva nem szoktatjuk az édes ízhez, szívesen megeszi a normális ételt is. De a Kinder tejszeleten nem lehet felnőni, nagyra nőni...

undefined