A cím túlzás?

Meglehet...

De!

Sokan nem vagyunk tisztában azzal, hogy mennyi is az annyi...

undefined

Az emberek többsége azt mondja, mindent lehet, csak mértékkel... Van benne igazság... De tudjuk azt is, hogy mennyi fér bele a napi megengedett mennyiségbe?

Egy pici a kávéba, egy-két teáskanál a teába. Délután megiszunk egy nagy pohár fenséges tejes kávét a kedvenc kávézónkban, óriási tejszínhabbal a tetején. És az egész nap során elfogyasztott Ice tea... meg az a délutáni fagyi ebben a hőségben...

És máris a szervezetünkben van a megengedett mennyiség többszöröse!!!

De hol van még a napi ételmennyiségünkből a ketchup a sültkrumpliról, a kis süti és kis csoki, amit elfogyasztottunk egy munkahelyi ebéd után. Nem beszélve a cukrozott savanyúságról és a gyümölcsjoghurtokról.

Ezzel olyan anyagot juttatva a szervezetünkbe, amire igazából nincs is szüksége.

Mit okoz testünkre nézve?

A cukortól gyengék lesznek a fogaink, hajlamosabbak leszünk a csontritkulásra, a cukorbetegségre, inzulinrezisztenciára. Nem túlzok, ha azt mondom, rákot okoz. Felelős az elhízásért, a fakó bőrért, a narancsbőrért. Elvonja a test B-vitamin tartalékát, hiánybetegségeket idéz elő, savasítja a szervezetet, szívbetegséget okoz és a többi és a többi...

Mi történik a szervezetünkkel, miután elfogyasztottál egy kis cukros édességet?

A cukorra úgy kell gondolni, mind valamiféle baktériumra, vagy vírusra. Amikor beteg leszel, az immunrendszered védekezni kezd a kórokozó ellen. A folyamatos küzdelem a testedet elgyengíti. A cukorral szinte ugyanez a helyzet. Csak a bevitele után nem az immunrendszered küzd, hanem az inzulin. Ez a hormon segít abban, hogy a vércukorszintedet ne engedje magasra szökni. A cukorbevitel miatt azonban olyannyira küzdenie kell, hogy túl sok termelődik belőle, ami miatt leeshet a vércukorszinted, ez pedig - nehogy rosszul légy, esetleg elájulj - újabb cukorbevitelre ösztönöz. Sokszor nem is vagy éhes, a gyomrod nem korog, de mégis azt érzed, hogy enned kell? Ez bizony a cukoréhség miatt van így! Értékes tápanyagot nem viszel be, csak azt éred el, hogy egy ideig jól érzed magad, aztán kezdődik minden elölről... A szervezeted éhezik, miközben a kilók csak úgy gyarapodnak...

 Végül az is bekövetkezhet, hogy immúnis leszel a tested által termelt inzulinra, és cukorbeteg leszel.

Figyelj a rejtett cukrokra!

Az édességeken, péksüteményeken kívül rengeteg élelmiszer tartalmaz cukrot. Ilyenek pl. a gyümölcslevek, a zöldségkonzervek, a felvágottak, a savanyúságok, a joghurtos salátaöntetek, a light termékek (legtöbbször a zsírtartalmat csökkentik, helyette emelik a cukortartalmat), a gyümölcsjoghurtok, a lekvárok.

Fontos, hogy minden termék címkéjén megnézd az összetevőket. Viszont arra is ügyelni kell, hogy olyan összetevő neve mögé bújik a cukor, amit talán nem ismersz. Ilyen a glükóz, a glükóz-fruktóz szirup, invertcukor, répacukor, kukoricaszirup, szacharóz, nádcukor. Az ember azt gondolná, ezek természetes cukrok, egészségesebbek lehetnek, de nem azok! Ugyanolyan hatással vannak a szervezetre, mint minden cukor. Sajnos a méz is ezek közé tartozik.

Az édes íz helyettesítésére viszont az se jó, ha mesterséges édesítőt használunk. Ugyanis ezeknek számos mellékhatása ismert. Vannak viszont természetes módon előforduló édesítők, amik nem okoznak gondot. Használj agave szirupot, xilitolt, sztíviát vagy fahéjt!

A fahéjt kávéba, sütikre is szórhatod, különleges ízt kölcsönözve az ételednek/italodnak. És még a vércukrot is szinten tartja.

És ne hallgass azokra, akik azt mondják, a hízás oka csak genetikai eredetű. Sok elhízott a táplálkozása miatt olyan, amilyen, nem a genetika az oka. Csak kérdezd meg, hogy mit eszik egy nap! Lehet, hogy nem is eszik édességet, mégis a sok rejtett összetevőből összejön akkora mennyiség, amitől már beindul a zsírraktározás folyamata. És a sok zsír sok esetben jár együtt számos betegséggel. Lehet, hogy valaki még nem is tűnik elhízottnak, mégis a szervei körül már zsír rakódott le és emiatt vannak tünetei (pajzsmirigy betegségek, PCOS, szívbetegségek).

undefined

És hogy miben nincs cukor?

A húsban, a zöldségekben (elenyésző a fruktóztartalom), a halakban, a tenger gyümölcseiben, a magvakban, a diófélékben.

A lassan felszívódó szénhidrátokra, mint például a barna rizsre, szüksége van a szervezetnek. Nincs benne finomított cukor, így a kiegyensúlyozott táplálkozás része kell, hogy legyen.

És még egy jó tanács:

Ne higgy a diétaőrületeknek! Nincs olyan, hogy két hétig fogyózol, odafigyelsz az összetevőkre, elhagysz fontos tápanyagokat (fehérje), és miután visszatérsz a "normális"(-nak sem mondható ) étkezéshez, majd minden simán menni fog tovább, ahogy azt megálmodtad. Ilyen nincs! Ha két hétig alig csipegettél valamit, csak az izomból veszítesz, ha visszaállsz a régi táplálkozásodhoz, ugyanúgy vissza fog menni az a pár plusz kiló, amit leadtál, ha nem még több is.

Az egészéges táplálkozás egyelő az életmódváltással! Amit egy életen át tartanod kell!

És nem éhezned kell, hanem jól enned! Olyan ételeket, amikre valóban szüksége van a szervezetednek! (És ebbe a cukor nem tartozik bele!)