undefined

Ha úgy dönt valaki, nagy életmódváltásba kezd, a legjobb, ha a legegyszerűbb, legértelmetlenebb kalóriaforrást iktatjuk ki, méghozzá a cukros üdítőket!

Sajnos az utóbbi évtizedek során egyre inkább háttérbe szorult a víz fogyasztása, és átvették a helyét az agyoncukrozott üdítők, teák, gyümölcslevek, szénsavas üdítőitalok. Minden ember tudja, hogy a víz a legjobb hidratáló folyadék, mégis elhanyagoljuk, mert "nincs íze".

A gond ott kezdődik, hogy már gyermekkorban megismerjük a cukros tea, gyümölcslé finom, édes ízét. Miután megkóstoltuk ezeket az italokat, gyerekként eszünk ágában sincs mást inni. Pedig ha kezdetektől fogva vizet adnánk a babának, amikor szomjas, biztos elfogadná és ahhoz szokna. Később se lenne igénye az édes ízre, ha folyadékpótlásról van szó.

A másik probléma, a rengeteg reklám, akivel az embereket etetik... vagyis itatják. Vannak az ilyen-olyan fajta szénsavas üdítőitalok, amik a nagy hőségben micsoda hűsítő élvezetet okoznak. Aztán van az ilyen-olyan tea, ami tele van citrommal és zamatos gyümölccsel... na persze... kár, hogy a tea nem látott gyümölcsöt, csupán mindenféle ízű ízfokozót. Na és a gyümölcslevek... talán még hasznos is lenne a szervezet számára, ha nem tartalmazna töménytelen mennyiségű cukrot!!! Főleg amelyik nem 100%-os. Egyedül a 100%-os az, amiben nincs hozzáadott cukor. Csak ugye ezek drágábbak. kétszer annyiba kerülnek, mint a 25% gyümölcstartalmú, cukros társa. Ha valaki viszont drágállja ezt az árat, akkor nyugodtan fel is vizezheti a drágább, 100%-os gyümölcslevet és akkor már mindjárt ugyanott tartanánk, ha az anyagiakat nézzük.

undefined

De ha már a pénznél tartunk, akkor ott a sima csapvíz. Fillérekbe kerül... Persze jöhetnénk azzal is, hogy de abban sok a hormon- és gyógyszermaradék, amit a szűrők nem tudnak megfelelően kiszűrni. De ha azt vesszük, minden ebből a vízből készül. Csapvízzel főzünk, és abból készülnek az üdítők is. Kivéve az ásványvizek. Persze abban sok az ásványi anyag, és olcsóbb, mint az üdítő, mégis bőven elég, ha csapvizet iszunk. És még ráadásul nem is szennyezzük vele a környezetünket, mint a sok műanyag palackos víz esetében.

undefined

A legjobb dolog a vízivásban mégis az, hogy 0 a kalóriatartalma, 0 a szénhidrát és cukortartalma. Kimossa a szervezetünket, a bélrendszerünket és hidratál. Kell ennél több?

Csak gondoljunk a többi élőlényre a földön: a növényekre és az állatokra. Mindegyiknek szüksége van a vízre, létfontosságú mindenki számára. Az embernek is csak erre lenne szüksége, mi mégis tönkretesszük a szervezetünket, a vesénket azzal, hogy csak az édes élvezetnek élünk még a létfontosságú folyadékpótlás esetében is.

Pedig ha egy életre mellőzzük ezeket az italokat, láthatnánk egy kis súlycsökkenést is, ugyanis rengeteg felesleges kalóriát veszünk magunkhoz csupán az italok fogyasztása következtében. Vegyünk egy példát:

1 dl kólában 42 kcal és 10,6 gramm szénhidrát van.

1 l kólában 420 kcal és 106 gramm szénhidrát van.

 

Tehát ha megiszunk napi 1 liter kólát, az megfelel kb. 2 db teljes kiőrlésű lisztből készült, zöldséggel és sonkával telepakolt zsömlés szendvicsnek. Ez a két szendvics kitehetné a vacsoránkat.

Nem beszélve a 106 gramm szénhidrátról... A napi ajánlott 180 grammos szénhidrátnak, több, mint a felét kiteszi és még nem is ettünk!

Ennyi kalóriatöbblet egy év alatt több kiló súlygyarapodást is okozhat, ha nem sportolunk többet. De ahhoz, hogy ne hízzunk tőle, minden nap egy órát kéne futni legalább. Megéri? Szerintem nem.

Persze néha belefér egy-egy ital, egy pohár Ice Tea vagy kóla. De ne legyen mindennapos a fogyasztása!

Próbáljunk hozzászokni a vízhez. Hiszen testünk nagy része víz, pótoljuk a szervezetünk számára az elhasznált vizet tiszta vízzel! A gyerekeknek is minél kisebb kortól próbáljuk meg elmagyarázni, miért is fontosabb és jobb a víz, mint az üdítők. Ha hisztiznek és nem hajlandóak meginni a vizet, drasztikusan csökkentsük le a nekik adott üdítők számát. Ha órákig nem is lesz hajlandó meginni mást, egy idő után úgyis erősen megszomjazik majd és képes lesz inni a vízből. Ne hagyjuk, hogy rávegyen minket, hogy azt adjuk neki, amit kér. A gyerek még nem tudja megítélni, hogy mi egészséges és mi nem. Ebben nekünk kell határozottnak lennünk.

Ha mégsem hajlandó inni, vagy esetleg nem akarjuk drasztikusan megvonni tőle az üdítőket, hígítsuk neki vízzel. Ha észreveszi a különbséget, akkor se engedjünk neki. Gondoljuk arra, hogy az egészsége érdekében tesszük azt, amit teszünk. Mi vagyunk a felnőttek, mi vagyunk az okosabbak, nekünk kell töretlennek lennünk! Később hálás lesz érte!

És mi se fogunk bűntudatot érezni, mert nem teszünk kárt a szervezetükben ezek elfogyasztásával.