undefined

Az egészséges élet alapja a víz.

Ezt már biztos sokszor hallotta mindenki, sokan mégsem veszik komolyan. Ezúttal  még néhány érvvel szeretném kiegészíteni mindazt, amit már hallottunk vagy olvastunk, azért, hogy rájöjjünk, a vízivás a legfontosabb dolog egészségünk, fogyókúránk érdekében, amit tehetünk.

Minden fogyókúrának, diétának, egészséges életmódnak az alapja a víz. Nem az üdítő, nem a cukrozott ital, nem a tej és egyéb folyékony dolgok, hanem csakis a víz.

Víz nélkül a szervezetünk három napon belül meghal. Persze, az üdítők, szörpök stb. is tartalmaznak vizet, meg a zöldségek, gyümölcsök is, mégis a víz a legfontosabb folyadék, amire szervezetünknek szüksége van.

És, hogy miért? Mert a testünk 60-60%-a víz. Egy újszülött csecsemő testét 75-80%-át víz alkotja. Agyunk 80-90%-a, vérünk 86%-a, szívünk 77%-a, májunk 84%-a, izmaink 70 %-a víz. Nem kóla, nem limonádé, nem tea, nem narancslé, hanem tiszta víz! Agyunkban is agyVÍZ van! Nem szörp! :)

De mondok egy másik észérvet, hogy miért vizet igyunk. Ha belegondolunk abba, hogy a Földön mi az alapja az életnek, tehát mik az élet feltételei, máris megvan a válasz a kérdésre. Környezetismeret, természetismeret, biológia órákon megtanultuk, mik az élet feltételei:

- Levegő

- Napfény

- Megfelelő hőmérséklet

- Tápanyagok

- Víz

A növény- és állatvilágban csakis vizet vesznek magukhoz az élelőnyének. Virágjainkat nem kávéval, nem energiaitallal és nem cukros üdítőkkel öntözzük. Háziállatainknak sem ugyanezeket az italokat adjuk, hanem a tiszta csapvizet. Akkor nekünk, embereknek miért kéne mást innunk? Miért kéne magunkat, gyermekeinket a cukrokkal, adalékanyagokkal és színezőanyagokkal, tartósítószerekkel mérgeznünk? Csupán azért, mert finom? Hát ez az. Az élelmiszergyártók rászoktatnak minket az édes ízekre, hogy minél inkább függővé váljunk és megvegyük a termékeiket drága pénzért. Miközben ezeknek az áraknak töredékéért hozzájutunk az egészséges, nélkülözhetetlen vízhez.

undefined

De most nem azért kezdtem bele ebbe az írásba, hogy erről papoljak, hanem hogy bemutassam, miért is a víz legyen a szomjoltónk nap, mint nap.

 • A víz kimossa szervezetünkből a lerakódott méreganyagokat.
 • Bőrünk kb. 7 liter vizet tartalmaz.
 • Tisztítja a vesét.
 • Szállítja a tápanyagokat és az oxigént.
 • Eltávolítja a felesleges anyagcseretermékeket.
 • Rugalmassá teszi a bőrt, az ízületeket.
 • Szabályozza a testhőmérsékletet.
 • Meggátolja a kiszáradást.
 • Többletenergiát ad, csökkenti a fáradtságot.
 • Csökkenti a zsírlerakódásokat.
 • Mivel 0 kalóriát tartalmaz, de a test energiát fordít a feldolgozására, ezért kiválóan égeti a zsírt.
 • Segít a narancsbőr leküzdésében.

És most nézzük, mi van akkor, ha testünk nem kapja meg a szükséges mennyiségű vizet:

- 1 %-os vízhiánynál testünk szomjúsággal jelez.

- 2 %-os veszteség megzavarja a rövid távú memóriát, nehézséget okoz a számolásban.

- 3 %- os hiány csökkentheti az anyagcserét.

- 5 %-os veszteség lázat idézhet elő.

- 10 %- os hiány esetén a vesék működése leáll.

- 20 %-os veszteségnél a szervek működése fokozatosan leáll, beáll a halál.

 

És néhány tanács:

 1. Akkor is igyunk, ha nem vagyunk szomjasak. Ugyanis, mint már fentebb olvashattuk, itt már 1 %-os vízhiány lép fel testünkben.
 2. Megerőltetés nélkül naponta igyunk 1,5 - 2 liter vizet, melegben vagy sportoláskor a mennyiség 3 literig is felmehet.
 3. A kávé, alkoholos italok pluszfolyadékot vonnak el a szervezetből, ezért ezek elfogyasztása után fontos pótolni a vizet.
 4. A só megköti a vizet, ezért túlzott fogyasztása káros lehet a szervezetre. Ahhoz, hogy kiürüljön, még több vizet kell meginni.
 5. Minden étkezés előtt igyunk meg egy pohár vizet, így biztos figyelemmel tudjuk kísérni a napi mennyiséget és nem fogunk megfeledkezni róla.

"Víz! Neked nincs se ízed,

nincs se színed, nincs se szagod.

Téged nem lehet leírni.

Téged élvezünk, benned

gyönyörködünk, anélkül,

hogy tudnánk, mi is

vagy te tulajdonképpen.

Nem mondhatjuk,

hogy nem vagy

szükséges az élet

számára, de azt igen,

hogy te magad

vagy az élet!"

(Antoine de Saint-Exupéry)

 Remélem, hogy sikerült kicsit rávennem mindenkit, hogy akár a fogyókúrához, akár csak az egészségünk érdekében térjünk át a vízfogyasztásra, hiszen szervezetünk megköszöni majd, hogy nem a sok adalékonyagos, színezett, cukrozott üdítők kínáljuk neki. Ezt a hálát a laposabb hasban, az energiánkban, szép bőrünkben fogjuk észrevenni ;)

undefined