Van egy mondás, amit nagyon szeretek és minden embernek szem előtt kéne tartani:

"Azért egyél, hogy élj, ne pedig azért élj, hogy egyél!" (Caecilius Balbus)

A mondás nagyon igaz! Kicsit át kell gondolnunk azt, hogy miért is kell ennünk.

Azért, hogy a testünket tápláljuk, energiát nyerjünk vele, vagy csak azért, mert az édes, finom ízeket kívánjuk. Ha akkor eszünk, amikor éhesek vagyunk és tényleg csak annyit, amennyivel már azt érezzük, hogy nem vagyunk éhesek, máris nagyon sokat tettünk az egészségünk és testsúlyunk érdekében.

Persze nem csak a mennyiség számít, hanem a minőség is! Ha éhesek vagyunk, olyan ételeket együnk, amik táplálják a szervezetünket, izmainkat.

undefined

Hogy mire van szüksége a szervezetnek? 

- Fehérjére (A szervezet építőkövei, kell a megfelelő izomzat fenntartásához, hozzájárulnak az enzimek aktivitásához, lehetővé teszik, hogy a szervezet védekezni tudjon a sérülésekkel, fertőzésekkel szemben. Segítenek az immunsejtek, enzimek, hormonok előállításában. A fehérje megtalálható a húsfélékben, tejtermékekben, nagyobb mennyiségben a hüvelyesekben és a szójában, a tojásban.)

undefined

- Zsírokra (Fontos energiát adó tápanyag, nélkülözhetetlen a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához. De nem a tranzsírokra gondolunk ebben az esetben, hanem a többszörösen telítetlen zsírokra, mint pl. az olajosmagvakra, halakra.)

undefined

- Szénhidrátokra (Energiát adó tápanyag, könnyen felszívódik, de gyorsan és könnyen szívódnak fel, ezért hamar okoznak utána éhséget. Szénhidrátok közé tartozik a cukor is. A finomított cukrot viszont kerüljük magas kalóriatartalma miatt, és azért, mert nem található benne se tápanyag, se vitamin. Együnk helyette gyümölcsöt (fruktóz), zöldséget, mézet, tejterméket (tejcukor), ugyanis a bennük található természetes cukor bőven elegendő az emberi test számára. Viszont ezekkel sem szabad túlzásba esni, ugyanis nagy mennyiségű fogyasztásuk esetén ugyanúgy hizlalnak és károsak a szervezet számára, mint a finomított társaik. Na jó, nem ugyanannyira, de majdnem... Együnk teljes értékű gabonát, kölest, hajdinát, barna rizst. Itt is a mennyiség a fontos, ugyanis, ha a kelleténél több szénhidrátot viszünk be a szervezetbe, a test zsírként fogja a felesleget raktározni.)

undefined

- Vitaminokra és ásványi anyagokra (Ha változatosan étkezünk, nem léphet fel hiány. Ezért fontos, hogy minden nap fogyasszunk sok zöldséget, kevés gyümölcsöt, teljes értékű gabonát, húst, halat. A B12 vitamin csak a húsban található meg, ezért fontos, hogy aki vegetáriánus, pótólja azt, ugyanis hiánya súlyos vérképzési zavarokat okozhat.)

undefined

- Folyadékra (Csakis vízre, esetleg cukor nélküli teára, 100%-os gyömölcs, - zöldséglevekre.)

undefined